Dodano: 2024-03-18 10:03
Zafarbuj jajka bez środków chemicznych i bez sztucznych barwników. Skorzystaj z tradycyjnych sposobów, z przypraw, produktów spożywczych i roślin. Kuchenne zapasy i bogactwo natury mogą zastąpić wszystkie chemiczne barwniki.
Jajko wielkanocne symbolizuje odrodzenie, a tradycja kolorowania jajek ma długą historię. Oczywiście, gotowe barwniki oferują jaskrawe, zabawne kolory, ale istnieje bardziej naturalny sposób na malowanie jajek. Naturalne składniki, od kurkumy po jagody i buraki nadają jajkom różne odcienie.
Gdy już masz przygotowane składniki barwników i jaja, wówczas:,
Naturalne składniki barwników
Oto kilka, które przetestowaliśmy i które wydają się działać najlepiej:
- Żółty: Dwie łyżeczki mielonej kurkumy nadadzą jajkom piękny odcień żółci.
- Różowy: Jedna szklanka rozdrobnionych buraków zapewni jajkom delikatny różowy kolor
- Niebieski: Jedna szklanka posiekanej fioletowej lub czerwonej kapusty nada jajkom piękny odcień niebieskiego.
- Niebieski: Jedna szklanka jagód da jajku głęboki niebieski kolor.
- Fioletowy: Jedna szklanka starkowanej czerwonej cebuli sprawi, że jajka nabiorą intensywnego fioletu.
- Brązowy: Jedna torebka czarnej herbaty nada jajkom przyjemny brązowy odcień.
- Pomarańczowy: Jedna filiżanka posiekanych łusek żółtej cebuli doda jajkom soczystego pomarańczowego koloru.
Jak zrobić naturalne barwniki
Na początek, upewnij się, że jaja mają temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki na około 20 minut przed planowanym użyciem.
Do każdego koloru jajek będziesz potrzebować tych samych składników:
- 1 szklanka wody
- 1–2 łyżeczki białego octu
- Wybrany barwnik (np. kurkuma, jagody, buraki, kapusta czerwona, itp.)
- Opcjonalnie: 1 do 2 łyżek soli
- Opcjonalnie: 1 do 2 łyżek jasnego lub brązowego cukru (lub zwykłego, jeśli brązowego nie masz)
Jak naturalnie barwić jaja
Gdy już masz przygotowane składniki barwników i jaja, wówczas:,
- Zagotuj wodę, sól, cukier i wybrany barwnik na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Po ugotowaniu dodaj 1 do 2 łyżeczek octu, aby jajka mogły lepiej wchłonąć barwnik.
- Zanurz jajka w letnim roztworze. Im dłużej pozostaną w nim, tym intensywniejszy będzie kolor. Zalecamy pozostawienie jajek na noc, aby kolory mogły głęboko wchłonąć.
- Po wyjęciu z roztworu pozwól jajkom wyschnąć. Aby uzyskać dodatkowy połysk, możesz delikatnie wmasować każde jajko odrobiną oleju roślinnego i polerować je suchym ręcznikiem
Źródło : Zoomia.pl